van 9:00 tot 12:00 uur
en van 13:00 tot 17:00 uur

Inburgering en Participatieverklaring

Er zijn meerdere scholen voor inburgering in de omgeving van Nieuwegein. De meeste mensen doen inburgeringsexamen. Je kan ook inburgeren door middel van het Staatsexamen Nederlands als 2e taal (NT2).

Voordat je een school kiest raden we je aan om te controleren of de school is goedgekeurd door DUO (Blik op Werk: www.blikopwerk.nl), zodat je geld kan lenen voor de inburgeringscursus.

Alle informatie over inburgeren en geld lenen is te vinden op de website van DUO.

Taalscholen in Nieuwegein

Taalscholen voor hoogopgeleiden

Participatieverklaring

Namens de gemeente voert Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein (SVN) het Participatieverklaringstraject uit. Het traject bestaat uit een drietal workshops waarbij je kennismaakt met de Nederlandse kernwaarden. Daarnaast wordt uitleg over de grondwet gegeven, het verschil tussen democratie en een rechtstaat besproken en het belang van verkiezingen aangegeven. Bezoeken aan organisaties of instellingen waarbij deze kernwaarden worden uitgeoefend kan onderdeel zijn van het traject. Aan het einde onderteken je de Participatieverklaring.

Als je PVT-plichtig bent stuur dan een e-mail naar info@steunpuntvluchtelingen.nl onder vermelding van ‘aanmelden Participatieverklaringstraject’ met je contactgegevens, taal en de datum waarop de participatieverklaring getekend moet zijn. Steunpunt Vluchtelingen plaatst je op de lijst en bij voldoende aanmeldingen start er weer een traject waarvoor je wordt uitgenodigd. De workshops vinden meerdere keren per jaar plaats. Indien je minimaal twee maanden voor het einde van uw termijn zit en nog geen uitnodiging heeft gehad om te starten kun je contact opnemen met de gemeente via www.nieuwegein.nl/inwoner/contact-gemeente/meld-het-ons t.a.v. Selina van der Meer.